logo
bloem
home
individuele therapie
relatie therapie
therapie voor kinderen
rouwverwerking
begeleiding bij ziekte
somatic experiencing
trauma therapie
EFT
EMI en EMDR
TRE
innerlijk kind werk
familieopstellingen
co-dependency
cursussen
over Jacquelien
contact en route
tarieven en privacy
links
werktechnieken

 

Cursus Co dependency "Hoe sta je in relatie tot de ander"

Hoe sta jij in relatie tot de mensen om je heen? Mag je jezelf laten zien of trek je je meer terug in jezelf? Laat je een ander toe of houd je iedereen op een afstand? Sta je jezelf toe om liefde te voelen?

Co-dependency gaat over de manier waarop je met je medemensen hebt leren omgaan en je binnen relaties hebt ontwikkeld. Je leeft misschien in niet goed functionerende relaties of misschien leef je vaak afgesloten van alles en iedereen om je heen, teruggetrokken in je eigen wereld. In beide gevallen kun je een enorm gevoel van eenzaamheid kennen. Ondanks dat er misschien dagelijks mensen om je heen zijn.

Deze beide thema’s zijn ergens in onze jeugd ontstaan.
Op het moment dat je geboren bent, schuilt er in je een prachtig mensje. Alle kwaliteiten die je hebt, zijn ergens in je aanwezig. Doordat je ouders niet volmaakt voor je aanwezig konden zijn, ga je je aanpassen en raak je steeds verder weg van je pure essentie. Er ontstaat een gekwetst kind, een kind vol beladen emoties. Maar omdat dit vaak te pijnlijk is om te voelen, ga je een beschermingslaag ontwikkelen, een overlevingsstrategie.
Je gaat je eigen manier ontdekken waarop je op de voor jou meest veilige manier met anderen om kunt gaan.
Door de manier waarop je ouders met je omgingen, ben je in een staat van shock en/of schaamte terechtgekomen. Dit gebeurt meestal onbewust.

Als je in een staat van shock bent, zit je in de anti-dependent:  Je redt jezelf wel en hebt niemand nodig. Iemand emotioneel dicht tot je toelaten, neemt te veel risico’s met zich mee.   
Als je in een voortdurende staat van schaamte ben, zit je in de dependent. Je bent juist erg op de mensen in je omgeving gericht, reikt uit naar anderen, maar er is een steeds terugkerende teleurstelling. Dit brengt weer schaamte met zich mee.
Deze 2 types hebben we allemaal in meer of mindere mate in ons aanwezig.

Je kunt je voorstellen dat deze 2 types in een relatie veel teweeg brengen. De dependent kan voortdurend gericht zijn op het ontvangen van de aandacht van de anti-dependent. Hoe harder echter de dependent trekt aan de anti-dependent, hoe meer deze zich terugtrekt: "Je krijgt het niet van me".
In elke relatie komt dit thema aan bod. In de ene relatie zit je meer in de dependent en in de andere relatie zit je meer in de anti-dependent. Dit is met je partner zo, maar ook met collega’s, je baas, vrienden en familie.

In deze cursus gaan we op een hele zachte en veilige manier naar de heling van dit gekwetste deel in onszelf. 
In relaties zijn mensen vaak geneigd om de oorzaak van de problemen bij de ander te zoeken. Door te onderzoeken waar je eigen pijn zit, kun je naar je eigen oorsprong hiervan gaan. Hierdoor leer je meer verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen deel in de relatie. Hoe heb ik (weer opnieuw) in zo’n relatie terecht kunnen komen?

De heling begint bij jezelf. Als jij leert jezelf te gaan dragen, dan zal er minder druk op de ander liggen en zal de ander hoe dan ook mee veranderen. Dit kan betekenen dat er een mooie nieuwe relatie kan ontstaan, maar soms kan de consequentie ook zijn dat een relatie wordt verbroken.
 
We leren om te gaan met shock (een gevoel van afgesloten zijn van de buitenwereld) en schaamte.

We leren hoe we dat op onze eigen manier kunnen helen en hoe we op een nieuwe veilige manier de mensen om ons heen kunnen benaderen.

Deze cursus wordt op dit moment niet gegeven.

balk