logo
bloem
home
individuele therapie
relatie therapie
therapie voor kinderen
rouwverwerking
begeleiding bij ziekte
somatic experiencing
trauma therapie
EFT
EMI en EMDR
TRE
innerlijk kind werk
familieopstellingen
co-dependency
cursussen
over Jacquelien
contact en route
tarieven en privacy
links
werktechnieken

 

Cursussen

Themadag familieopstellingen
Deze dag zal gaan over de structuur van de familie waar je uitkomt. De familie waar je uitkomt speelt een centrale rol in je leven. Het kan je voeden om evenwichtig in het leven te staan, maar het kan je ook blokkeren. Je familiestructuur beïnvloed de manier waarop je in het leven staat.
 
De Duitse psychotherapeut Bert Hellinger heeft een manier ontwikkeld om inzicht te krijgen in de structuur van je familie. Hierin wordt duidelijk dat onze familie meer invloed heeft op ons bestaan dan dat we zo vermoeden. Bepaalde gebeurtenissen binnen een familie kunnen bepalend zijn. Vaak ben je je niet bewust van de impact die dat kan hebben op je leven. Ook worden bepaalde patronen in een familie zichtbaar. Vaak worden patronen generaties lang doorgegeven. Bij een familieopstelling wordt duidelijk welke invloed een persoon, een gebeurtenis of een familiepatroon op jou kan hebben.
Door het nieuwe inzicht dat je krijgt, kan je plek in je familie veranderen en kan je met meer begrip naar je familieleden kijken.
Door een verandering in het systeem aan te brengen tijdens een opstelling, kan er een verandering in de energie binnen de familie in gang gaan komen. Na een opstelling merken mensen vaak dat er na verloop van tijd daadwerkelijk een verandering plaats vindt binnen de familie. Tevens komt er meer ruimte om te zijn wie je bent binnen je familie, maar ook daarbuiten.

Tijdens een opstelling worden groepsleden intuïtief door een cliënt in de ruimte geplaatst als zijnde een familielid. Na enige tijd lijkt er  ingang te komen in wat ook wel de familieziel genoemd wordt. Ze gaan daadwerkelijk voelen  wat dit familielid voelt Een eventuele verstrikking in de familie wordt op deze manier zichtbaar en is daarna te herordenen zodat de vastzittende energie weer vrijelijk kan gaan stromen.

Ook mensen die al een tijd in therapie zijn, kunnen hierdoor een enorme sprong in hun ontwikkeling maken. Juist in die dingen waar je tijdens therapie geen grip op lijkt te krijgen.

Thema' s kunnen zijn: Problemen in de familie, langdurige depressie, ziekte, relatieproblemen, oorlogsverleden van jezelf of familieleden, geremd voelen in je ontwikkeling, verslavingen, incest, misbruik, steeds terugkerende patronen in je leven. 

Op deze dag zal ik eerst vertellen over familiesystemen en het werken met familieopstellingen. Daarna worden er een aantal oefeningen gedaan waarin je duidelijk wordt, hoe energie stroomt of juist niet stroomt tussen jou en een aantal van je familieleden.
daarna zullen een aantal familie opstellingen gedaan worden.


Kennismakingscursus Somatic Experiencing
Deze dag begint met een uitgebreide uitleg over Somatic Experiencing.
Peter Levine heeft door te kijken naar dieren, ontdekt hoe zij met trauma omgaan en waarom zij over het algemeen geen blijvend trauma overhouden na een schokkende gebeurtenis. Hij is deze methode gaan ontwikkelen om mensen de gelegenheid te geven alsnog een trauma te verwerken.      

Na de theorie beginnen we te werken met een bewustzijn op te bouwen over onszelf ten aanzien van degenen die een trauma heeft opgelopen, vervolgens wordt er aandacht besteed aan de taal die we gebruiken om onze lichaamssensaties te omschrijven. Dit is namelijk een belangrijk onderdeel van SE.
Ten slotte gaan we werken met de basistechnieken van SE. Wat zijn traumasymptomen en hoe kun je op een simpele manier daar zelf een eerste stap in zetten om een ander te helpen het trauma te verwerken.
Het is een oefendag, waarin je samen met medecursisten traumasymptomen gaat leren herkennen en technieken gaat oefenen om het trauma te verwerken.

Hoewel deze cursus gericht is op het helpen van iemand anders, heb je er voor jezelf ook veel aan. Je leert hoe jejezelf kunt balanceren in moeilijke situaties en wat je kunt doen om niet in een trauma te blijven hangen.

Programma:
  • Theorie van SE
  • Wat is mijn houding ten aanzien van de cliënt? Hoe reageert mijn lichaam op het trauma van de cliënt?
  • Welke taal gebruik je om lichaamssensaties te omschrijven?
  • Hulpbronnen, wat zijn hulpbronnen en waarvoor en wanneer gebruiken we ze.
  • Traumasymptomen die tijdens de sessie zichtbaar worden zoals: Overactivatie, bevriezing en/of dissociatie, kleine bewegingen in de handen of voeten.
  • Demonstratiesessie.
  • Samen met een medecursist oefenen.

Cursus Somatic Release
Bij de meeste ontspanningsmethodes werk je toe naar een ontspanning en daar heb je enige tijd profijt van en heb je het nodig om de oefeningen te blijven herhalen om je lijf op orde te houden.
Met mijn ervaring als Somatic Experiencing therapeut, heb ik een heel aantal oefeningen samengebracht die de dieperliggende spanning helemaal opruimt. Het heelt als het ware de oorsprong van de spanning. Op een natuurlijke manier verwerkt je lichaam dat, wat het ten tijde van het ontstaan niet kon. Het ontstaan van de spanning kan soms heel ver terug in de tijd gaan. We hoeven niet te weten waar de oorsprong ligt om toch een definitieve heling op gang te brengen.

balk