logo
bloem
home
individuele therapie
relatie therapie
therapie voor kinderen
rouwverwerking
begeleiding bij ziekte
somatic experiencing
trauma therapie
EFT
EMI en EMDR
TRE
innerlijk kind werk
familieopstellingen
co-dependency
cursussen
over Jacquelien
contact en route
tarieven en privacy
links
werktechnieken

 

Familieopstellingen

De familie waar je uitkomt speelt een centrale rol in je leven. Het kan je voeden om evenwichtig in het leven te staan, maar het kan je ook blokkeren. Je familiestructuur beïnvloed de manier waarop je in het leven staat. Op deze dag zal ik eerst vertellen over familiesystemen en het werken met familieopstellingen. Daarna worden er een aantal oefeningen gedaan waarin je duidelijk wordt, hoe energie stroomt of juist niet stroomt tussen jou en een aantal van je familieleden. Na de middagpauze zullen een aantal familieopstellingen gedaan worden.

De Duitse psychotherapeut Bert Hellinger heeft een manier ontwikkeld om inzicht te krijgen in de structuur van je familie. Hierin wordt duidelijk dat onze familie meer invloed heeft op ons bestaan, dan dat we zo vermoeden. Bepaalde gebeurtenissen binnen een familie kunnen bepalend zijn voor ontwikkelingen in je leven. Vaak ben je je niet bewust van de impact die dat kan hebben op je leven.
Ook worden bepaalde patronen in een familie zichtbaar. Vaak worden patronen generaties lang doorgegeven. Door een verandering aan te brengen in het familiesysteem kan zo'n patroon doorbroken worden. Bij een familieopstelling wordt duidelijk welke invloed een persoon, een gebeurtenis of een familiepatroon op jou kan hebben. Door het nieuwe inzicht dat je krijgt kan je plek in je familie veranderen en kan je met meer begrip naar je familieleden kijken. Door een verandering aan te brengen in de opstelling, verandert als het ware de energie binnen de familie. Na een opstelling merken mensen vaak dat er na verloop van tijd daadwerkelijk een verandering plaats vindt binnen de familie. Tevens komt er meer ruimte om te zijn wie je bent binnen je familie en ook daarbuiten.

Onze familie speelt een centrale rol in ons leven. Het kan je voeden, maar ook blokkeren. In deze workshop gaan we eerst aan het werk met ons innerlijke kind. We laten dit kind ons "vertellen" waar we gevoed worden door onze familie en waar we geblokkeerd worden. Je krijgt inzicht in hoeverre je ouders toen invloed op je hadden en hoe dat nu in je dagelijkse leven nog steeds kan doorwerken. Je innerlijke kind kan je helpen meer helderheid te krijgen in je eigen situatie. Soms kan je al een hele stap maken door meer helderheid te krijgen in het ontstaan van blokkades. Het kan zijn dat je ook een manier vindt om daar anders of beter mee om te gaan.

Soms lijken dingen echter een diepere oorsprong te hebben. Je innerlijke kind kan je dan niet verder helpen. In een familieopstelling kan dan duidelijk worden waar die oorsprong ligt. Sommige gebeurtenissen kunnen een familie en daarmee ook jezelf enorm beïnvloeden. Volgens Bert Hellinger, de grondlegger van familieopstellingen, is er een natuurlijke liefdesstroom tussen familieleden. Om verschillende redenen kan deze stroom geblokkeerd raken. Dit kan er voor zorgen dat je afgesloten raakt van de liefdesstroom, die je voedt met positieve energie.

Tijdens een opstelling zet jij je familie neer in de ruimte. Je gebruikt daarvoor verschillende leden van de groep. Zodra deze familie neergezet is, pikken deze representanten de energie op van de werkelijke familieleden.
Het is verbazingwekkend hoe precies ze kunnen voelen hoe degene voor wie ze staan zich voelt. Voor degene die zijn of haar familie neerzet is dit veelal heel herkenbaar.
Er worden langzamerhand patronen zichtbaar, waar je soms geen weet van hebt. Het wordt duidelijk waar de energie vast zit en een blokkade in de liefdesstroom zit. Door een verandering aan te brengen in de opstelling kan de energie weer vrijelijk gaan stromen. Een blokkade die tijdens een opstelling wordt opgeheven zal in de werkelijke familie ook een beweging in gang brengen.

Bert Hellinger:"Als binnen een systeem een deel liefdevoller wordt, dan verandert het hele systeem. Ook de andere delen van het systeem worden er door beïnvloed."


balk