logo
bloem
home
individuele therapie
relatie therapie
therapie voor kinderen
rouwverwerking
begeleiding bij ziekte
somatic experiencing
trauma therapie
EFT
EMI en EMDR
TRE
innerlijk kind werk
familieopstellingen
co-dependency
cursussen
over Jacquelien
contact en route
tarieven en privacy
links
werktechnieken

 

Somatic Experiencing (traumatherapie)

Veel mensen hebben op de één of andere manier een trauma opgelopen in hun leven. Het kan zijn dat je een ongeluk hebt meegemaakt, misbruikt bent, een schokkende ervaring hebt gehad, gepest of langdurig in een onprettige of onveilige situatie verkeerd hebt. Soms hebben mensen een geboortetrauma opgelopen waar ze de rest van hun leven onbewust last van hebben.

Een opgelopen trauma wordt opgeslagen als herinnering in ons lichaam en komt soms op de meest ongelegen momenten weer te voorschijn. Het kan ook zijn dat je lichaam in een permanente staat van bevriezing verkeerd. Hierdoor voelen mensen zich vaak erg beperkt in hun leven.

Andere lichamelijke klachten of symptomen die je kunt krijgen van een trauma zijn bijvoorbeeld: angst, paniek, hartkloppingen, oppervlakkige ademhaling, overmatige alertheid, prikkelbaarheid, onrust en slapeloosheid. Depressie, uitputting, gevoel van hulpeloosheid of onmacht. Dissocatie, dit is een afgesloten gevoel, niet aanwezig zijn in het hier en nu. Het kan ook zijn dat je geen contact met je lichaam voelt.

Vooral bij schokkende gebeurtenissen (bijvoorbeeld een ongeluk) zie je vaak, dat mensen ontkennen wat er gebeurd is of doen alsof het helemaal niet belangrijk is. Desondanks wordt het trauma wel opgeslagen in het lichaam en kan in een latere fase van je leven gaan opspelen.

Dr. P. Levine leerde door veel naar dieren te kijken. Hij zag dat zij het vermogen hebben om stress meteen van zich afschudden. Naar aanleiding hiervan ontwikkelde hij een methode waarmee je langzaam en zorgvuldig weer bij je in je lichaam opgeslagen trauma's kunt komen en van je "afschudden". Het is een methode waarin het lichaam het werk doet en het niet nodig is om het trauma weer helemaal opnieuw te beleven.

balk